Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Wat is nagalmtijd?

  Nagalmtijd is een begrip dat vaak voorbij komt wanneer er wordt gesproken over akoestiek. Geluidgolven worden geproduceerd en verspreiden zich in alle richtingen. Wanneer de geluidgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd en een deel wordt gereflecteerd. Hoe harder het oppervlak, hoe groter het percentage geluid dat wordt gereflecteerd. De nagalmtijd is de tijd die nodig is voordat het geluiddrukniveau in een ruimte met 60 dB terugvalt ten opzichte van de maximale (initiële) waarde. Gesloten ruimten met “harde” wanden en vloeren (zoals beton, laminaat, e.d.) hebben slecht absorberende oppervlakken en dus een lange nagalmtijd.

  Aimée

  Hoe wordt de nagalm gemeten?

  De hoeveelheid nagalm wordt uitgedrukt in nagalmtijd in seconde. Over het algemeen geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter de akoestiek. Om dit te meten wordt veelal gebruik gemaakt van een geluidmeter en een “knal” d.m.v. een speciaal daartoe ontworpen pistool.

  Wat is de gewenste nagalmtijd in mijn situatie?

  De gewenste nagalmtijd is onder meer sterk afhankelijk van de toepassing van de ruimte. In een callcenter is bijvoorbeeld een andere nagalmtijd gewenst dan in een een opnamestudio. Hieronder staan voor een aantal ruimten de gewenste nagalmtijd:

  • Kantoor: 0,5 – 0,8
  • Restaurant: 0,5 – 0,7
  • Kantoortuin: 0,4 – 0,5
  • Sportruimte: 1,2 – 1,5
  • Theorielokaal:  0,5 – 0,8
  • Praktijkruimte: 0,6 – 0,8

  Wat zijn de gevolgen van een lange nagalmtijd?

  Een lange nagalmtijd en slechte akoestiek zorgen voor een slechte geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid. Hierdoor gaat men elkaar overstemmen, wordt het geluid verspreidt en stijgt het geluidsniveau in een ruimte. Een slechte akoestiek kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en op lange termijn tot stress. Bovendien heeft een slechte akoestiek een negatieve invloed op de arbeidsproductiviteit.

  Hoe kan de nagalmtijd verbeterd worden?

  De nagalmtijd in een ruimte wordt verbeterd door voldoende geluidsabsorptie aan een ruimte toe te voegen. Deze absorptie dient goed verdeeld te worden over de ruimte en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bronnen geplaatst te worden. Op deze manier kunnen specifieke reflecties worden tegengegaan.

  Heeft u interesse in een nagalmtijdmeting of wilt u meer informatie over het verbeteren van de nagalmtijd? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

  Meetapparatuur akoestische meting

  Deel