Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Verbeter de geluidsisolatie van uw deur

  Hoe verbetert u de geluidsisolatie van uw bestaande deur? Lees onderstaande tips en tricks. Deuren zijn vaak een zwakke schakel in scheidingsconstructies. Dit komt enerzijds omdat de deur meestal lichter is dan de wand waarin deze is geplaatst en anderzijds omdat er vaak kieren en openingen rondom het deurblad ontstaan. Vooral in situaties waar de kozijnen niet goed aansluiten en/of er geen drempel is toegepast, is de kans op geluidslekken groot.

  Aimée

  Aanpak

  1. Luister goed naar de geluidsbron. Het karakter van het geluid is bepalend voor het te behalen resultaat. Zeer zware tonen, bijvoorbeeld in een luisterruimte of een thuisbioscoop, vragen om andere maatregelen dan midden- en hoogfrequente tonen.

  2. Bekijk de aansluiting van de deur in het kozijn. Zijn hier bijvoorbeeld kieren waar te nemen? Maak deze dan dicht met deurstrips of bolrubbers. Vaak zijn deze zelfklevend en eenvoudig aan te brengen in het kozijn. 

  Tip: Kies strips in de juiste dikte. Te dikke strips kunnen er voor zorgen dat de deur lastig sluit.

  3. In veel moderne gebouwen wordt geen gebruik gemaakt van drempels. Dit levert vaak een kier op aan de onderzijde van de deur. Kies voor een geluidsisolerende valdorpel om de kier aan de onderzijde te sluiten. Een valdorpel drukt zichzelf naar beneden zodra de deur gesloten is. 

  Tip: Een valdorpel wordt ingefreest in een deurblad van minimaal 4 cm dik. De uitvoering hiervan vraagt om een gevorderde klusser.

  4. Vooral in ruimten met veel harde, geluidsreflecterende oppervlakken wordt het geluidsniveau versterkt. Verminder dit klankkasteffect door het aanbrengen van geluidsabsorberende materialen. Voor een technische ruimte volstaat een product als EASYfoam prima, voor een verblijfsruimte zijn andere oplossingen esthetisch aantrekkelijker.

  5. Indien het geluid laag frequent of zeer luid van karakter is, dan is het afdichten van kieren meestal niet voldoende om tot een goed resultaat te komen. Een lichte deur kan worden verzwaard door een zwaar houten paneel aan te brengen. Dit dient volvlaks aangebracht te worden. Vanwege de extra dikte kan nieuw deurbeslag noodzakelijk zijn. In combinatie met stappen 2 en 3 is het ook een overweging om een nieuwe geluidsisolerende deur aan te schaffen. Deze wordt geleverd inclusief kozijn dat perfect past, waardoor een geluiddemping tot 48 dB (rw) wordt gerealiseerd.

  6. Stem de deur af op de constructie waar deze in zit. Zoals eerder genoemd is de geluidsisolatie van de wand zo sterk als de zwakste schakel. Een zeer zware, goed uitgevoerde geluidsisolerende deur in een lichte gipswand zal geen maximaal resultaat opleveren, omdat in dit geval de wand zelf de zwakste schakel is.

  Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact met ons op!

  Deel