Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Het belang van een goede akoestiek

  Er lijkt tegenwoordig steeds meer aandacht te zijn voor akoestiek. Van een restaurant tot een een multifunctionele kerk en van een callcenter tot een verzorgingshuis: een goede akoestiek wordt steeds belangrijker gevonden. Maar wat is nu eigenlijk het belang van een goede akoestiek? In deze blogpost geven wij een antwoord op deze vraag.

  Aimée

  Ons dagelijks leven en onze werkzaamheden bestaan niet meer uit vastomlijnde, routinematige taken. Mensen zoeken, analyseren en verwerken informatie, leggen verbanden en wisselen kennis uit met collega’s, klanten en leveranciers. Met de hedendaagse technologie wordt er verwacht dat men snel kan schakelen en voortdurend flexibel kan zijn. Telefoons gaan continu af en er wordt voortdurend overlegd. Taken vormen zichzelf rondom doelen. Rust en concentratie zijn noodzakelijke aspecten om dit proces op een effectieve wijze te doorlopen.

  Na een verstoring van een complexe taak heeft een persoon minimaal 8 minuten nodig om weer tot hetzelfde concentratie- en snelheidsniveau te komen als voor de verstoring (Gonzales, 2005)

  Miljoenen jaren hebben onze voorouders buiten gewoond en onze zintuigen hebben zich daarop ontwikkeld en aangepast. Vanuit de drift om te overleven moest de mens bij gevaren zien, ruiken, of horen om snel een gepaste actie ondernemen: vluchten of vechten. In beide gevallen worden bij dreigend gevaar adrenaline aangemaakt en dit verhoogt de hartslag. Nog maar relatief kort leven en werken wij het grootste deel van onze tijd binnen. Evolutionair hebben onze zintuigen zich daar nog niet op aangepast. Dat betekent dat onze zintuigen voortdurend naar dreigend gevaar speuren.

  Geluid, geur en beelden worden continu gescand en verwerkt. We zijn daardoor altijd in paraatheid, wat onze aandacht wegneemt van taken en doelen. Hoe slechter de akoestiek, hoe lastiger het is om geluid te plaatsen. Dus een hoog geluidsniveau (bijvoorbeeld door galm) leidt tot een onoverzichtelijke  en daarmee stressvolle en vermoeiende situatie. Dit is een onbewuste reactie, die ook hinderlijk is voor mensen die zeggen geen hinder te ondervinden van een slechte akoestiek.

  Hinderlijk aanhoudend geluid leidt tot een verhoging van adrenaline en productie van cortisol. Cortisol is belangrijk bij het vormen van angsten, depressies en hart- en vaatziekten. (McClellan & Hamilton 2010)

  Een goede akoestiek kan dus veel opleveren: meer rust en comfort. In een werkomgeving leidt dat tot hogere productiviteit, betere concentratie en minder stress. In een restaurant zorgt het voor een verstaanbaar gesprek en minder vermoeidheid na een avond tafelen.

  Ook thuis heeft een goede akoestiek wezenlijke gevolgen: naast een gevoel van warmte en welbehagen zorgt een goede akoestiek voor een betere spraakverstaanbaarheid, met name bij gesprekken met meerdere mensen, overige geluidsbronnen (zoals tv) of hoorproblematiek.

  Elke situatie heeft andere akoestische eisen. EASY Noise Control probeert het akoestisch ontwerp dus volledig af te stemmen op de ruimte, de gebruikers en hun activiteiten. En op deze manier willen we het doel van een productieve, gezonde en comfortabele (werk)plek samen bereiken.

  Deel