Akoestiek hifi luisterruimte

Een goede akoestiek van een hifi luisterruimte is essentieel voor een ultieme geluidsbeleving.

U heeft tenslotte geïnvesteerd in een complete audio / hifi set met hoogkwalitatieve speakers. Dan wilt u er natuurlijk alles uit halen.

Op deze pagina geven we oplossingen en tips om de akoestiek van uw luisterruimte optimaal te maken. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

hifi luisterruimte
  • Specialist in geluidsisolatie en akoestiek
  • Praktisch en doelgericht advies
  • Gezamenlijk op zoek naar een bijpassende oplossing
Jeroen Blekkenhorst

Advies nodig?
Vraag het aan dé experts

Stel een vraag

In 4 stappen een goede akoestiek voor uw hifi

Elke luisterruimte is anders en de akoestiek dus ook. De akoestische oplossing voor een betere muziekweergave in uw woonkamer is anders dan wanneer u een afgesloten luisterruimte heeft.

Om de muziek uit uw muziekinstallatie goed te laten klinken zijn er vier stappen die u kunt doorlopen:

 

icon, easy noise control

Luisterpositie

De luisterpositie is belangrijk bij een Hifi Room. In het algemeen staan de speakers en de luisterpositie in een driehoek en gelijke afstand van elkaar. De speakers dient u ongeveer 50-100 cm van de wand te plaatsen. De luisterpositie is op ca. 2/5e van de ruimte (in lengte).

Reflecties

Een hifi luisterruimte willen we hinderlijke reflecties via wanden en plafond tegen gaan. Dit kan door absorptie of diffusie. Waarbij er meestal een balans wordt gezocht om de ruimte niet te droog en niet te ruimtelijk te laten klinken.

Laag frequent

Lage frequenties spelen in luisterruimten een grote rol in de vorm van basstonen. Flutter echo's en te lage respons worden verbeterd door absorptie en bass tubes (of traps) in de hoeken.

Diffusie

Afhankelijk van uw situatie en voorkeuren is het plaatsen van diffusers een oplossing voor het verkrijgen van meer ruimtelijke geluidsweergave. Diffusie zorgt niet voor absorptie, maar juist voor een verspreiding van de geluidsenergie.

Stap 1: speaker- en luisterpositie in ideale situatie

In een luisterruimte is de plaatsing van speaker en luisterpositie van belang.

In een ideale afgesloten luisterruimte wordt er gekozen voor een A=B=C verhouding. Dit betekent dat u een gelijkzijdige driehoek creëert met de speakers en de luisterpositie.

Met een afstand van 50-100 cm vanaf de wand plaatst u uw speakers.

Door resonanties varieert de output (sterk of zwak) van laagfrequent in een ruimte. Dit heeft te maken met de golflengte en afmeting van een luisterruimte. Kortgezegd is een ideale situatie hanteren we als vuistregel dat uw luisterpositie op 38% in de lengte van de ruimte is.  In praktijk zal dit soms vanaf de achterwand zijn.

U kunt uiteraard iets afwijken van de 38%-regel. Belangrijk is dat u een positie op 25% of 50% van de ruimte voorkomt.

hifi luisterruimte akoestiek

Stap 2: Reflecties verminderen met absorptie

In dit voorbeeld gaan we uit van een luisterruimte van 5 x 6 meter en maximaal 3 meter hoogte.

In een lege ruimte reflecteert het geluid via wanden, vloer en plafond. In een luisterruimte willen we een 'Reflection Free Zone' creëren. Daar waar de reflectie van geluid plaatsvindt moeten we geluidsabsorptie toevoegen. Dat zijn in elk geval de wanden en plafond.

Om de reflectiepunten op de zijwanden te bepalen kunt u een spiegel langs de zijwanden bewegen. Op het moment dat u vanuit de luisterpositie een speaker in de spiegel ziet dan is dat de plek waar u akoestische wandpanelen op hangt.

We raden in totaal minimaal 50% ten opzichte van het vloeroppervlak aan absorptie toe te voegen. In dit voorbeeld hebben we ca. 16m2 aan absorptie aangebracht in een ruimte van 30m2. Dat staat dus voor 55% van het vloeroppervlak.

 

Stap 3: Diffusie

In luisterruimten wordt absorptie vaak afgewisseld met diffusie elementen. Meer diffusie van geluid, met behulp van diffusors, zorgt voor een betere verspreiding van geluidsenergie. Met diffusers krijgt u meer ruimtelijkheid in uw ruimte.

Diffusers worden in ons voorbeeld op de de zijwand geplaatst. In praktijk zal ook de achterwand of plafond geschikt kunnen zijn. Zeker als het plafond laag is, of wanneer u dicht op de achterwand zit.

diffusie luisterruimte muziek akoestiek
bass laag frequent akoestiek luisterruimte hifi

Stap 4: Lage frequenties

Lage frequenties spelen in luisterruimten een grote rol. We hebben het dan over frequenties onder 250Hz. Een goede luisterpositie is van belang om pieken of dips van lage frequenties zoveel mogelijk te voorkomen. Ook demping van deze lage tonen is essentieel.

Een te lage respons worden verbeterd door absorptie en bass tubes (of traps) in de hoeken. Dit zijn elementen met dusdanige dikte dat deze lage frequenties kunnen dempen. In de hoeken manifesteren de lage tonen zich het meest waardoor dit de plek is om bass traps te plaatsen.

Veelgebruikte producten voor hifi

Akoestiek verbeteren voor uw hifi luisterruimte?  Bekijk de mogelijkheden en oplossingen online of neem contact met ons op voor meer info.

Akoestisch wandpaneel - stootvast

EASYultra

EASYultra Set

  • Stootvast
  • Esthetisch
  • Brandveilig
Bekijk
v.a.€475,00
Akoestisch advies

Vraag advies aan

Neem contact op met onze akoestisch specialist voor meer informatie over onze producten, een vrijblijvend advies op afstand of bezoek onze showroom voor advies en materialen.

speaker, easy noise control Advies over geluidsreductie
bounce, easy noise control Gratis advies op afstand of in showroom
foam, easy noise control Advies over akoestische materialen

Stuur vrijblijvend een aanvraag