Het akoestisch laboratorium: meten is weten
Bij onze akoestische materialen staan vaak mooie grafieken met isolatiewaarden of absorptiecoëfficiënten. Deze waarden worden bepaald in een akoestisch laboratorium. Afgelopen week hebben we een dag gewerkt in de nagalmkamer van DPA Cauberg-Huygen.
Aimée
De nagalmkamer
In de nagalmkamer worden de absorptiecoëfficiënten van materialen bepaald. Door het verschil in nagalm mét en zonder testobject te meten, kan per frequentieband worden berekend hoeveel procent van het geluid wordt geabsorbeerd.
Metingen in een erkend lab moeten voldoen aan allerlei normen: de nagalmkamer is volgens een bepaalde norm gebouwd, de samples worden volgens een norm geplaatst en de posities van de geluidsbron en meetmicrofoon zijn in een norm bepaald. Dit alles is samengevat in ISO 354.
Waarom meten?
Wij leveren een grote diversiteit akoestische materialen. Om betrouwbare berekeningen te kunnen maken, bijvoorbeeld over het te verwachten resultaat, is het van belang om inzicht te hebben in de akoestische eigenschappen.
Veel producten worden voor ons op specificatie geproduceerd. Een afwijkende dikte, structuur, toplaag of afwerking, het kan allemaal invloed hebben op de akoestische eigenschappen van het product. Wij willen er altijd zeker van zijn dat wij beschikken over de juiste waarden.
De resultaten
Wij hebben diverse nieuwe varianten en innovaties van onze producten EASYfoam, EASYpol en EASYphoto getest in de nagalmkamer van DPA Cauberg-Huygen. De resultaten waren leerzaam en in sommige gevallen zelfs verrassend.