Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

    Snelle levering en professionele montage

    Showroom nabij Utrecht

    EASY Noise Control

    Eierdozen voor een goede akoestiek?

    Gespot in het wild: lege eierdozen geplaatst tegen de wand. (Hoe) Werkt het, waar komt het vandaan en hoe ging het verder? Een geschiedenislesje. Meteen een rectificatie op de eerste alinea van dit artikel. De eierdozen zijn niet echt "in het wild gespot", maar in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. Het is dus kunst. Maar de oorsprong is zeker akoestisch. Regelmatig krijgen wij de vraag naar 'eierdozenschuim' of 'eierdoppenschuim'.

    Aimée

    De oorsprong

    In de vorige eeuw kon, net als nu, galm in een ruimte ontstaan als gevolg van geluidsreflecties. Op een goede dag ontdekte iemand dat de akoestiek veranderde als men lege eierdozen tegen de wanden of het plafond lijmde. Het werd zelfs de gangbare manier om in klaslokalen, buurthuizen en muziekoefenruimten de akoestiek te verbeteren. Leerkrachten en besturen vroegen hun leerlingen en leden lege dozen te verzamelen: goedkoop en simpel.

    Werkt het?

    Eierdozen zijn gemaakt van papier- of kartonvezels (pulp) dat in een vorm is geperst. Het is de vorm die er het meest toe doet. Omdat papier of karton in vlakke vorm amper geluidsabsorberend is, verstrooit of breekt de vorm van de eierdoos het geluid. Het werkt zeker, maar efficiënt is anders. Toen de oplossing verrassend genoeg niet brandveilig bleek was het snel afgelopen.

    De professionele oplossing

    Mensen die om eierdozenschuim vragen bedoelen meestal noppenschuim zoals onze EASYfoam noppenschuim, bekend van studio's en muziekruimten. Voor scholen en publieke ruimten is noppenschuim overigens ook geen goede oplossing. Daar kiest men vaak voor geluidsabsorberende systeemplafonds, akoestische plafondeilanden of akoestische wandpanelen.

    Deel