Wat is een akoestische diffuser?

Als het over akoestiek gaat hebben we het vaak over geluidsabsorptie en geluidsdemping

Geluidsabsorptie dempt tenslotte storende reflecties en reduceert galm. Dit leidt over het algemeen tot een prettige akoestiek in de ruimte. 

Als een geluidsgolf een hard oppervlak tegenkomt dan kaatst deze weer in dezelfde hoek terug de ruimte in. Meerdere reflecties kunnen een vervelend indirect geluidsveld veroorzaken. Door absorptie toe te voegen kan deze reflectie niet (of minder) plaatsvinden. Het indirecte geluidsveld geeft geen hinder meer om het directe geluid prettig te horen. 

Echter bestaat er in de akoestiek ook zoiets als een akoestische diffuser, ofwel audio diffuser. De term ‘audio diffuser’ zegt het al: het verspreidt of verstrooit geluid. In tegenstelling tot geluidsabsorptie dempt een diffuser het geluid niet.

Als een geluidsgolf in aanraking komt met een audio diffuser dan kaatst deze golf niet weer in één straal terug. De geluidsgolf wordt verstrooid en gaat meerdere richtingen op.

Het resultaat is dat de energie van de geluidsgolf verdeeld wordt en geluid ruimtelijk wordt. 

 

audio diffuser

Een geluid diffuser wordt met name toegepast in bioscopen, theaters en geluidsstudio’s. Een ‘studio diffuser’ is dan ook de meest bekende. In een kantoor, restaurant of productiehal komt het minder voor om akoestische diffusers te plaatsen. 

Uiteraard is een home studio, luisterruimte of bioscoop gemaakt voor een uitstekende geluidsweergave. Daarom is het belangrijk om absorptie (en bass traps) af te wisselen met een studio sound diffuser. 

Bovendien kan er een zogenoemde flutter echo aanwezig zijn. Een fenomeen dat ontstaat bij evenwijdige wanden of oppervlakken. Dit is meestal het geval bij rechthoekige kamers. En juist studio’s zijn vaak in deze verhouding en vorm gemaakt.  

Een studio mag niet te droog klinken.Wanneer er te veel absorptie in de ruimte is toegevoegd kan dit gebeuren. Een studio diffuser kan de ruimtelijkheid van het geluid weer teruggeven. Door diffusers op de juiste plek op te hangen wordt de geluidsweergave groter en levendiger. Hoge tonen blijven beter hoorbaar.

Diffusers werken met name goed als er niet te veel galm in de ruimte is. Een diffuser dempt het geluid namelijk niet of nauwelijks. Bij te veel galm en flutter echo is het plaatsen van absorptie de eerste stap. Daarom is het altijd verstandig om in een luisterruimte of studio een combinatie van absorbers, audio diffuser en bass traps te maken.

Vicoustic Multifuser Wood 36

Vicoustic Multifuser Wood 36

EASY Noise Control levert verschillende oplossingen in absorptie, bass traps en diffusers. Zo bieden wij de diffusers van het merk Vicoustic, ook wel acoustic diffuser panels genoemd. Een gerenommeerd merk als het gaat om akoestische producten omtrent audio, studio’s, theaters en cinema.