Waarom is goede akoestiek belangrijk?

Om de vraag ‘’waarom is een goede akoestiek belangrijk’’ te beantwoorden hebben wij Sander onze akoestische adviseur geïnterviewd. Sander heeft al ruim 10 jaar ervaring in geluidbeheersing en weet daarom erg veel over dit onderwerp. De rol van Sander als akoestisch adviseur is dat hij naar klanten gaat om op locatie akoestische metingen uit te voeren en te adviseren over akoestische oplossingen voor de ruimte. 

Wat is akoestiek?
Akoestiek gaat over het comfort in een ruimte dat gericht is op het geluid. Het gaat erom dat de lange nagalmtijd (dit is de tijd die nodig is om het geluid af te laten nemen tot 60 dB) in de ruimte gereduceerd moet worden om de akoestiek optimaal te maken. Doordat de lengte van de nagalmtijd verkort wordt, creëer je een rustige ruimte.

Wanneer de akoestiek in een ruimte goed is heb je geen last van reflecties van geluid, doordat de reflecties door deze akoestische materialen worden opgenomen. Dit komt doordat materialen die open van structuur zijn de eigenschap hebben om geluid op te nemen, waardoor het geluid verdwijnt in het materiaal.

Akoestisch adviseur

Voorbeeld:
Op onderstaande afbeeldingen is goed te zien wat het effect is van akoestische materialen in uw ruimte. Op de eerste afbeelding blijft het geluid in de ruimte weerkaatsen wat zorgt voor een lange nagalmtijd. Bij de tweede afbeelding is een plafondeiland en een fotopaneel toegevoegd aan de ruimte en wordt het geluid direct opgenomen in de akoestische materialen wat ervoor zorgt dat de nagalmtijd verkort wordt.

Ruimte zonder akoestische producten
Ruimte met akoestische producten

 

Waar draagt een goede akoestiek aan bij?
Een goede akoestiek verbetert de spraakverstaanbaarheid, zorgt voor optimale concentratie en het verlaagt de vermoeidheid. Het gehoor is namelijk gemaakt om geluid vanaf één richting te horen, maar wanneer je in een galmende ruimte bent hoor je geluid van alle kanten. Dit zorgt voor vermoeidheid, met gevolg dat de concentratie vermindert. 

Wat zijn redenen om de akoestiek te verbeteren?
De belangrijkste redenen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren zijn:

  1. om meer rust te creëren;
  2. voor een betere concentratie;
  3. voor een goede spraakverstaanbaarheid.

Wat kan EASY Noise Control voor u betekenen?
EASY Noise Control heeft alle kennis en producten in huis om van A tot Z de akoestiek in uw ruimte te verbeteren. Zo komen wij eerst bij u op locatie om vrijblijvend een akoestische meting uitvoeren en aan de hand hiervan gaan wij samen met u op zoek naar de beste oplossing. Vervolgens worden deze producten vanuit onze eigen productie geleverd en worden deze (indien gewenst) gemonteerd door onze eigen monteurs. Waardoor u volledig ontzorgd wordt in uw project!