Geluidswerende panelen

Een andere naam voor akoestische panelen is geluidswerende panelen. Geluidswerende panelen zijn er in vele soorten en maten. Denk hierbij aan akoestische platen, akoestische plafondpanelen of akoestische wandpanelen. Bij EASY Noise Control heeft u een ruime keuze!

Wat zijn akoestische platen?

Akoestische platen oftewel akoestische materialen zijn gemaakt van polyesterwol, melamine kunststoffen, PU schuim of vlokkenschuim. Deze platen zijn verkrijgbaar met verschillende toplagen en krijgen daardoor hun specifieke eigenschappen. De toplaag kan een brandwerende, olie/vochtdichte of stootvaste laag zijn.

Platen zonder toplaag hebben meestal een hogere absorptiewaarde en worden dan ook altijd toegepast in een schone omgeving. Bijvoorbeeld om geluid te absorberen in elektromotoren of in luchtkanalen.

Welke types akoestische materialen zijn er?

Bij EASY Noise Control bieden we een breed assortiment aan geluiddempende materialen voor akoestische toepassingen. Hierbij geldt: hoe hoger de akoestische waarde, hoe beter de werking van het materiaal. Door onze materialen te gebruiken, verbetert u de akoestiek in de ruimte.

Goed om te weten: deze materialen houden geen geluid van buitenaf tegen. Helaas bestaat akoestisch isoleren niet. De akoestische materialen kunnen wel trillingen in de constructie verminderen.

Voor veel mensen is polyurethaanschuim het bekendste schuim of foam. U kunt verschillende varianten hiervan op onze webshop vinden. Denk aan het bekende noppenschuim, vlakschuim en piramideschuim. Al deze schuimen zijn vlamdovend.

Op zoek naar een brandveilige akoestische plaat? Dan bieden wij EASYpol polyesterwol en FireSeal aan. Het voordeel van FireSeal is dat dit polyurethaanschuim een unieke zelfklevende laag heeft. Deze materialen worden ook gebruikt bij het verbeteren van de akoestiek in een ruimte.

Polyesterwol is een brandveilig en duurzaam wol gemaakt van polyestervezels. Dit is een goed alternatief op het bekende glas- en steenwol. In ons assortiment hebben we ook melamineschuim: een brandveilig schuim van lichtgewicht verkrijgbaar met een zelfklever.

Akoestische plafondpanelen

EASY Noise Control biedt akoestische plafondpanelen in vele vormen en maten. Al deze panelen hebben een geluidsabsorberende werking en kunnen rechtstreeks tegen het bouwkundig plafond aan verlijmd worden. Erg geschikt dus voor ruimtes met een geringe hoogte, waar een hinderlijke galm ervaren wordt.

Waarom kiezen voor akoestische plafondpanelen?

Voor akoestisch comfort moet er voldoende absorptiemateriaal in een ruimte worden toegevoegd. Heeft u last van galm? Klinkt de ruimte hol? En is de spraakverstaanbaarheid slecht? Dit zijn tekenen dat er te weinig geluidswerende materialen in de ruimte aanwezig zijn.

De meest voor de handliggende akoestische oplossing is een akoestisch plafond. Het plafond is namelijk vaak het grootste oppervlak dat geluid reflecteert. Ook is het plafond vaak nog leeg, waarop u genoeg absorptiemateriaal kwijt kunt.

Plafondpanelen worden rechtstreeks tegen het plafond geplaatst als losse elementen. Deze vallen niet op wanneer ze dezelfde kleur als het plafond hebben. De panelen hebben hoge absorptiewaarden, waardoor het niet noodzakelijk is om het gehele plafond te voorzien.

Andere voordelen van plafondpanelen:

  • Het is een betaalbare en effectieve oplossing. Door de hoge absorptiewaarde heeft u minder materiaal nodig dan met bijvoorbeeld een akoestisch spuitplafond of systeemplafond;
  • Het is een efficiënte akoestische oplossing! U kunt er voor kiezen om bepaalde probleemgebieden extra aan te pakken en de gebieden waar minder geluidshinder is achterwege te laten;
  • Er is geen luchtspouw nodig, waardoor u nauwelijks hoogte verliest. Dus ook bij lage plafonds is het een zeer geschikte oplossing;
  • Plafondpanelen zijn eenvoudig te monteren. Ze worden met kit of een zelfklever bevestigd. Dit levert geen vuil of geluidshinder op;
  • De plafondpanelen zijn in verschillende kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Daarmee kan het een opvallend of onopvallend akoestisch plafond worden.

Absorptiewaarde akoestische panelen plafond
De absorptiewaarde wordt bepaald door de dikte en het materiaal van de plafondpanelen. EASYdirect plafondpanelen zijn 40 mm dik en en bestaan uit een hoge persing glaswol. Glaswol is de absorber van dit product en is van de hoogste kwaliteit.

De plafondpanelen dempen geluid in het gehele spraak frequentiegebied. Daarnaast worden soortgelijke platen ook aangeraden achter akoestisch pleisterwerk of een akoestisch spuitplafond om de absorptiewaarde te verhogen.

Akoestische wandpanelen

Ook is de wand het meest gebruikte oppervlak om een akoestische oplossing toe te voegen. Bij ons heeft u de keuze uit verschillende akoestische wandpanelen. De wandpanelen hangen in het zicht en daarom hebben we speciale esthetische oplossingen.

Denk bijvoorbeeld aan een akoestisch fotopaneel, waarop u een afbeelding of foto naar keuze kunt laten drukken. De mogelijkheden van dit product zijn onbegrensd; iedere foto kan op het paneel worden geprint, zolang de resolutie maar hoog genoeg is! Het akoestisch fotopaneel staat dan ook bekend om zijn hoge kwaliteit; zelfs de kleur zwart komt uitstekend tot zijn recht!

Akoestische wandpanelen

Of denk aan een set van vier verschillende kleuren wandpanelen. EASYultra Set is een combinatie van vier verschillende stuks wandpanelen. In totaal zijn er 12 sets en helpen ze met het verbeteren van de akoestiek in de ruimte.
Iedere set heeft zijn eigen kleurencombinatie. De panelen zijn met een sterk en gekleurd textielweefsel aan de zichtzijde extra sterk en kunnen tegen een stootje.