Geluidsisolatie voor het plafond

EASY Noise Control levert diverse oplossingen voor een goede geluidsisolatie voor onder andere het plafond. Wat is geluidsisolatie? Welk geluidsisolatie materiaal is goed voor uw situatie? Wij helpen u graag verder!

Geluidsisolatie is in brede zin een alternatief woord voor “akoestiek” of “akoestische isolatie“. Geluidsisolatie omvat dan zowel geluidsisolatie-/ absorberende platen en akoestische materialen. Wij maken echter onderscheid tussen geluidsabsorptie materiaal en geluidsisolatie materiaal.

Verschil tussen absorptie en isolatie

Een materiaal dat geluid tegenhoudt, dus isoleert, noemen we geluidsisolerende materialen. Dit materiaal wordt meestal verkocht in platen. Deze platen hebben vaak een hoge massa.

Een materiaal dat licht en opencellig is, geluidsgolven dempt en opvangt noemen we geluidsabsorberende materialen. Deze zijn met name bedoeld voor het verbeteren van een slechte akoestiek. Ook verminderen ze de galm, reflecties en klankkast in een ruimte.

Welke geluidsisolatie materialen zijn er?

Binnen de akoestiek onderscheiden we verschillende soorten materiaal voor geluidsisolatie. Materialen met een geluidsabsorberende werking verbeteren de akoestiek in een ruimte. De ruimte klinkt hierdoor minder hol en reduceert de echo.
Daarnaast zijn er geluidsisolerende materialen. Deze materialen houden van buitenaf het geluid tegen. Een kenmerk van geluidsisolatie platen is dat ze vaak een hoge massa hebben. Hierbij geldt: hoe zwaarder, hoe beter de geluidsisolatie.

Geluidsisolatie materiaal

Daarnaast zijn er ontdreunende materialen. Deze materialen worden o.a. op metalen oppervlakken geplaatst. Ontdreunende platen dempen trillingen op stalen en aluminium oppervlakken.

Tenslotte bestaan er trillingsisolerende materialen. Deze materialen voorkomen dat trillingen zich voortplanten. Denk hierbij aan een zwevende voorzetwand. Een ander trillingsisolerend materiaal is EASYbond. Dit product kan gebruikt worden voor de opbouw van zwevende vloeren.

Wat zijn geluidsisolatie panelen?

Geluidsisolatie panelen zorgen ervoor dat er zo min mogelijk geluid van binnen naar buiten gaat en andersom. Deze panelen zijn er om geluid tegen te houden in bijvoorbeeld een ruimte zoals een hotel, restaurant of bij u thuis. Deze panelen hebben een hoog gewicht en hoge massa. Dit zijn dan ook de eigenschappen die belangrijk zijn bij het tegenhouden van geluid.

Akoestiek

Tijdens de bouw van bijvoorbeeld een kantoorpand kunt u erachter komen dat de akoestiek niet optimaal is. Mogelijk zijn er teveel harde materialen gebruikt.
Maatregelen die u kunt nemen om de akoestiek te verbeteren zijn akoestische oplossingen aan het plafond. Denk hierbij aan akoestische panelen die leiden tot een beter comfort in de ruimte zelf. Hierdoor verbetert de akoestiek in de ruimte waar de oplossingen worden toegevoegd. Voor de overdracht naar andere ruimten werken deze maatregelen echter niet of nauwelijks.

Onze akoestische plafondpanelen en plafondeilanden worden door ons zelf geproduceerd en hebben een zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding. De panelen zijn verkrijgbaar in 22 kleuren, waardoor deze naadloos kunnen opgaan in uw interieur.

De plafondpanelen en -eilanden zijn verkrijgbaar in vier afmetingen: 120 x 120 cm, 180 x 120 cm, 240 x 120 cm en 240 x 60 cm. Om meerdere oplossingen tegen elkaar aan te hangen, adviseren wij de facet afwerking. Hierdoor ontstaat er één geheel.

Akoestische baffles

Een andere veel gekozen oplossing voor het plafond is de akoestische baffle. Baffles worden opgehangen in een ruimte om galm tegen te gaan. In tegenstelling tot plafondeilanden hangen de baffles verticaal aan het plafond en worden ze afgehangen met kabels.

Wanneer u voor baffles kiest, blijft het plafond beter zichtbaar en ervaar je meer hoogte. Indien gewenst kunnen de baffles ook voor of tegen de wand worden geplaatst. Bij EASY Noise Control zijn akoestische baffles verkrijgbaar in verschillende afmetingen, uitvoeringen en materialen. Het is zelfs mogelijk om de baffles te voorzien van een afbeelding naar keuze.

Akoestische baffles

Wanneer zijn akoestische baffles een goede optie?

In een ruimte waar oppervlakken veelal hard zijn en er galm, heerst moet er absorptie worden geplaatst. Het plafond is een effectief oppervlak om voldoende absorptie aan toe te voegen. De baffles komen als het ware als schotten in de ruimte te hangen. Meestal aan twee ophangpunten en haaks op het plafond.

Wanneer kies je voor baffles?

In veel bestaande situaties hebben we te maken met kanalen, installaties en buizen aan het plafond. Doordat baffles verticaal worden opgehangen zijn ze ideaal om tussen deze installaties op te hangen. Daarnaast kun je ze flexibel ophangen.

Ook raden wij ze aan als de ruimte hoger is dan +- 3 meter. Door baffles toe te passen kunnen we deze ‘inhoud boven de 3 meter’ gebruiken om op te vullen met absorptie. Tegelijkertijd blijft de hoogte van de ruimte zichtbaar en voelt deze oplossing niet aan als een verlaagd plafond. Met name in industrie- en productiehallen worden baffles daarom vaak toegepast.

Tenslotte zijn de baffles goed te gebruiken in ruimtes met een glazen dak. Glazen daken reflecteren enorm en zijn vaak de boosdoener van een slechte akoestiek. Met akoestische baffles kan er onder het glazen plafond langs absorptie worden toegevoegd, zonder dat dit de gehele lichtinval wegneemt. De ‘schotten’ worden namelijk met een behoorlijke tussenafstand van elkaar afgehangen.