Doe-het-zelf advies: Stiller maken van een machine of apparaat.

In uw woon- en werkomgeving bevinden zich steeds meer geluidsbronnen. Grote bronnen, maar vooral ook heel veel kleine bronnen. Technische apparatuur, huishoudelijke apparatuur, ventilatie- en klimaatsystemen. Zelf aan de slag met het stiller maken van een hinderlijke geluidsbron? Lees verder!

Stap 1: Een goede behuizing
Plaats de geluidsbron in een gesloten behuizing. Dit mag een getimmerde behuizing zijn van een goede, stevige plaat (bijvoorbeeld multiplex), maar kan ook een bestaande kast zijn zoals een keukenkast of de kast rondom de geluidsbron, zoals een computerbehuizing. Als een bestaande omkasting van een wat lichtere materiaal is gemaakt kunt u deze extra verzwaren met behulp van EASYmass. Belangrijk is dat de bron zoveel mogelijk wordt afgeschermd en dat naden en openingen indien mogelijk worden afgedicht. Houd er wel rekening mee dat de behuizing toegankelijk blijft en houd voldoende ruimte rondom de geluidsbron voor stappen 2 en 3.

Tip: is een bestaande huizing van staal of aluminium gemaakt? Gebruik dan EASYdemp ontdreuningsplaat ter verzwaring en vermindering van trillingen in de plaat.

Stap 2: Voorkom een klankkast
Geluidgolven die door de bron worden geproduceerd reflecteren tegen harde oppervlakken. Hoe korter de afstand tot deze oppervlakken, bijvoorbeeld in de bij stap 1 genoemde behuizing, hoe groter het klankkast effect: geluidgolven die binnen de behuizing reflecteren en daardoor versterkt worden. Kies een absorptiemateriaal aan de binnenzijde van uw behuizing om het klankkasteffect te verminderen. Voor deze toepassingen adviseren wij gebruik te maken van EASYfoam FireSeal.

Tip: Bij een geluidsbron met lagere, brommende tonen kiest u voor een absorptiemateriaal van 40 mm dik. Houd er bij het ontwerp van de behuizing rekening met voldoende ruimte voor een dergelijk dik absorptiemateriaal. 

Tip: in een ruimte waar vocht of olie kan vrijkomen kiest u voor een absorptiemateriaal met een toplaag om het materiaal te beschermen. 

Tip: iedere holle ruimte (bijvoorbeeld ook een spouw) is een mogelijke klankkast. Vul holle ruimtes op met EASYpol polyesterwol

Stap 3: Koeling en ventilatie

Zorg altijd voor voldoende ruimte rondom de geluidsbron voor koeling. Verder is een ventilatieopening aan de bovenzijde van de behuizing aan te raden om warme opstijgende lucht af te voeren. Gebruik rondom de ventilatieopening altijd voldoende absorptiemateriaal zoals genoemd in stap 2.

Maak kennis met onze materialen.

Samplebox

Bestel onze samplebox met 8 van onze meestverkochte akoestische materialen voor het stiller maken van een geluidsbron.

Inhoud:

EASYpol polyesterwol Wit - densiteit 20 kg/m3, dikte 25 mm
EASYpol polyesterwol Zwart - densiteit 40 kg/m3, dikte 20 mm
EASYfoam Fireseal - brandveilig en akoestisch, zelfklevende achterzijde
EASYfoam Fireseal HR - brandveilig, akoestisch en voorzien van witte beschermende toplaag. CE Certificaat voor pleziervaartbouw. Zelfklevende achterzijde
EASYfoam PU - akoestisch schuim met beschermende, gladde zwarte toplaag en zelfklevende achterzijde
EASYfoam AC2 - akoestisch schuim met extra stevige toplaag, door diverse industriële klanten als best getest. Zelfklevende achterzijde
EASYmass - zeer hoog soortelijk gewicht, geschikt voor verzwaren bestaande constructies
EASYdemp - bitumenachtig materiaal met zelfklevende achterzijde, verminderd trillingen in metalen plaatdelen