Akoestiek in een open kantoorruimte

Een trend die de laatste jaren opkomt: open kantoorruimtes met een strakke uitstraling, omgeven door veel raamwerk en/of glazen wanden. Het design spreekt veel mensen aan en kan als visitekaartje van een bedrijf worden gezien. Toch brengen deze kantoorruimtes ook een negatief aspect met zich mee. Door de harde materialen in deze moderne kantoren wordt het geluid weerkaatst en nauwelijks geabsorbeerd. Dit kan leiden tot een hinderlijke galm en een stijging van het geluidsniveau in de ruimte.

Uit onderzoek door Ipsos en het Workspace Futures Team van Steelcase blijkt dat kantoormedewerkers 86 minuten per dag kwijt zijn door hinderlijke afleiding zoals gesprekken van collega’s, het geluid van de printer of het afgaan van telefoons. Het is dan ook van belang om een omgeving te creëren waarin elke medewerker productief en tevreden kan werken. Hierbij enkele mogelijkheden die bijdragen aan een dergelijke omgeving:

Creëer een stilteruimte

Een stilteruimte is zeer geschikt voor het uitvoeren van complexe taken die veel concentratie vereisen. Men kan zich hier (tijdelijk) terugtrekken en ongestoord, gefocust werken aan een belangrijke taak of project. Hierdoor zal de ergernis aan afleiding afnemen en de tevredenheid van de werknemers toenemen.

Creëer een vergaderruimte

Door vergaderingen en overleg tussen collega’s te laten plaatsvinden in daarvoor bestemde vergaderruimtes, wordt het geluidsniveau op de werkvloer teruggebracht. Deze ruimte kan bovendien gebruikt worden voor telefoongesprekken of Skype sessies, zonder dat collega’s hierdoor worden afgeleid.

Plaats geluidsabsorberende producten

Wanneer er sprake is van een serieus geluidsprobleem, bijvoorbeeld in een open callcenter of een kantoor met dicht op elkaar geplaatste bureaus, is het plaatsen van geluidsabsorberende producten een goede optie. Er zijn diverse akoestische wandpanelen en akoestische plafondpanelen die onopvallend of juist met een opvallend design in de ruimte geplaatst kunnen worden, ter bevordering van de esthetiek van een ruimte. Voor elk interieur is er een geschikt geluidsabsorberend product, zodat het geluidsniveau in de ruimte wordt gereduceerd.

Plaats een akoestische telefoonstoel

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een akoestische telefoonstoel in de ruimte. Deze kan gebruikt worden om in alle rust en comfort telefoongesprekken te voeren. Bovendien heeft de omgeving geen last van het telefoongesprek, aangezien het geluid in de stoel sterk wordt gedempt. Een mooi voorbeeld hiervan is de FirstCall telefoonstoel. Deze designstoel past goed in een open kantoorruimte met een strakke look.